Розробка цифрових стратегій сталого розвитку громад з урахуванням інновінгу - Остапенко, Алла Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність теми полягає у визначенні цифрової трансформації як основного чинника підвищення спроможності територіальних громад до сталого розвитку, що формує нові практики управління ресурсами, забезпечення участі громадян в ухваленні управлінських рішень та розвитку соціальної інклюзії. В умовах децентралізації та глобальних викликів саме людиноцентричні інновації є основою переходу від технологічної модернізації до створення інтелектуальних, адаптивних і відкритих управлінських систем. Це зумовлює потребу у формуванні цифрових стратегій, орієнтованих не лише на ефективність і прозорість управління, а й на забезпечення соціальної згуртованості, рівного доступу до цифрових послуг і розбудову партнерських моделей співтворення. Метою дослідження є аналіз та удосконалення практик формування цифрових стратегій сталого розвитку громад, заснованих на принципах людиноцентричних інновацій і цифрової інклюзії. Методи. Під час дослідження використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення для систематизації теоретичних засад і практичного досвіду розроблення цифрових стратегій сталого розвитку громад. Застосовано структурно-логічний метод для побудови інновінгового циклу цифрової трансформації та елементи системної практики для обґрунтування взаємозв’язку між цифровими рішеннями та цілями сталого розвитку. У результаті дослідження встановлено, що ефективна цифрова стратегія громади ґрунтується на поєднанні інноваційних технологій з принципами інклюзії, відкритості та партнерства. Запропоновано концепцію інновінгового циклу, що забезпечує безперервне вдосконалення цифрових рішень через зворотний зв’язок і моніторинг результатів за системою KPI сталого розвитку. Висновок. Доведено, що впровадження цифрових платформ, геоінформаційних систем, інновінгових хабів і аналітичних панелей управління сприяє підвищенню прозорості управління, розвитку людського капіталу та узгодженню місцевих стратегій з глобальними цілями сталого розвитку. Перспективи подальших досліджень полягають у поглибленому аналізі ефективності реалізації цифрових стратегій на рівні окремих громад та апробації інновінгової практики у різних регіональних умовах України.