Роль Soft Skills у сучасному менеджменті: комплексний підхід до розвитку компетенцій - Дубєй, Юлія Володимирівна; Усатенко, Олександр Васильович; Папіж, Юлія Сергіївна; Юденко, Вікторія Валеріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасний етап розвитку економіки характеризується посиленням ролі людського чинника у забезпеченні ефективності управління підприємством. В умовах цифрової трансформації, високої конкуренції та глобальних викликів традиційні технічні й професійні знання поступаються місцем компетенціям, що відображають здатність особистості до комунікації, лідерства, емоційної регуляції та творчої взаємодії. Саме Soft Skills формують основу нової управлінської парадигми, у якій головним ресурсом стає не інформація чи технологія, а людина з її емоційним інтелектом, цінностями та вмінням співпрацювати. Метою дослідження є обґрунтування ролі м’яких навичок у системі сучасного менеджменту та розроблення авторської моделі їх безперервного розвитку як чинника формування емоційно-комунікативного лідерства і стійкої корпоративної культури. Методологічну основу становлять загальнонаукові методи аналізу й синтезу, порівняльний та структурно-функціональний підходи, метод експертного оцінювання, системний підхід до визначення взаємозв’язків між елементами управлінських компетенцій, а також елементи контент-аналізу наукових джерел і практик корпоративного навчання. У результаті дослідження уточнено зміст поняття Soft Skills у контексті управлінських компетенцій, систематизовано їх основні групи – комунікативні, соціально-етичні, емоційно-вольові та креативно-організаційні. Доведено, що емоційний інтелект, комунікативна культура й лідерська зрілість утворюють ядро м’яких компетенцій менеджера, а їх поєднання формує передумови для переходу від адміністративного до людиноцентричного управління. Розроблено авторську модель «Soft Skills Loop», яка відображає п’ять етапів розвитку управлінських компетенцій: самопізнання, взаємодію, рефлексію, вдосконалення та трансформацію. Модель демонструє циклічний та інтеграційний характер розвитку Soft Skills, що забезпечує формування культури емоційного лідерства, зміцнення командної довіри та підвищення організаційної стійкості. Висновок. Практичне значення результатів полягає у можливості застосування запропонованої моделі в корпоративному навчанні та HR-стратегіях для підвищення ефективності управління.