Використання Big Data для прогнозування ефективності маркетингових кампаній у реальному часі - Вдовічена, Ольга Геннадіївна; Вдовічен, Данило Анатолійович; Пічик, Катерина Валеріївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність теми обумовлено зростанням необхідності в адаптивних аналітичних системах, здатних обробляти масивні, різнорідні потоки даних і надавати маркетологам дієві інструменти, що підвищують точність і гнучкість управління кампаніями. Метою дослідженняє теоретичне обґрунтування використання технологій Big Data для прогнозування ефективності маркетингових кампаній у режимі реального часу та аналіз практичних методів, що інтегрують машинне навчання, штучний інтелект та потокову аналітику в процес ухвалення рішень. Методи. В дослідженні застосовано аналіз наукової літератури для оцінювання поточного стану досліджень з тематики, методи узагальнення та систематизації для структурованого представлення результатів дослідження. Результати. Показано, що технології Big Dataфундаментально змінюють аналітичний простір маркетингу, даючи можливість здійснювати прогнозне моделювання на основі безперервних потоків даних з різних джерел: соціальні мережі, CRM-системи, поведінкову аналітику та Інтернет речей. Встановлено, що машинне навчання та методи штучного інтелекту, зокрема регресія, кластеризація та нейромережеві моделі, є ефективними у виявленні прихованих закономірностей реакції споживачів, прогнозуванні рентабельності інвестицій та оптимізації розподілу ресурсів у динаміці. Практика світового бізнесу показує, що аналітика в режимі реального часу сприяє персоналізації маркетингового контенту, підвищує залученість клієнтів і сприяє постійному коригуванню стратегій відповідно до зворотного зв’язку. Наголошено, що інтеграція хмарних платформ і систем розподілених обчислень, зокрема Hadoop, Spark і Flink, надає необхідні обчислювальні потужності для оброблення високошвидкісних потоків даних, забезпечуючи масштабованість і гнучкість у середовищі предикативного маркетингу. Висновки. Отже,аналітика на основі великих даних являє собою зміну парадигми маркетингу, трансформуючи ретроспективні оцінки проактивним ухваленням рішень у реальному часі. Ефективне впровадження таких систем вимагає не лише технологічного потенціалу, але й стратегічного та етичного узгодження з цілями організації. Великі дані забезпечують маркетингу глибше прогнозування, персоналізацію та адаптивність, що дає змогу компаніям досягти стійких конкурентних переваг у динамічних цифрових екосистемах.