Використання статистичних методів в процесі управління логістичною діяльністю підприємств - Ціщик, Роман Володимирович; Здреник, Василь Степанович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Ефективне управління логістичною діяльністю підприємству сучасних умовах неможливе без системного використання статистичних методів, які дозволяють аналізувати дані та приймати обґрунтовані управлінські рішення. Мета статті – дослідження можливостей застосування статистичних методів в логістичному управлінні для забезпечення підвищення ефективності логістичної діяльності підприємств та розробка практичних рекомендацій для вдосконалення їх використання. Методологія дослідження базується на загальнонаукових та спеціальних методах, зокрема системному, порівняльному, кореляційно-регресійному аналізі, а також методах індукції, дедукції та синтезу, що дозволяє оцінювати ефективність застосування статистичних методів у логістичному управлінні та формулювати обґрунтовані висновки. У статті наголошено на важливості ролі статистики в процесі логістичного управління. Акцентовано увагу на важливості достовірних статистичних даних для планування, моніторингу й оптимізації логістичних процесів. Охарактеризовано основні статистичні показники, що використовуються у логістиці та описано їх особливості. Наведено приклади практичного застосування статистичних даних в управлінні логістичною діяльністю підприємств. Обґрунтовано доцільність використання статистичних методів для обробки даних, виявлення закономірностей та тенденцій, що необхідно для прийняття ефективних управлінських рішень у логістичній діяльності підприємств. Проаналізовано основні статистичні методи і визначено їх значення для прогнозування попиту, оптимізації маршрутів, управління запасами та контролю витрат. Висвітлено проблеми застосування статистичних методів у логістиці та обґрунтовано напрями вдосконалення статистичного забезпечення управління логістичною діяльністю підприємств. Комплексне використання статистичних методів у логістичному управлінні дозволяє ефективно обробляти дані та отримувати достовірні аналітичні результати, які стають основою для прийняття обґрунтованих управлінських рішень в сфері логістичної діяльності підприємств.