Діджиталізація банківського сектору України як фактор підвищення фінансової стійкості - Приходченко, Леонід; Балабуха, Катерина Євгенівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розкрито роль діджиталізації банківського сектору України як фактора підвищення фінансової стійкості. Метою статті є дослідження ролі діджиталізації банківського сектору України як ключового чинника підвищення його фінансової стійкості в умовах війни та економічної нестабільності. У роботі розглянуто сутність цифрової трансформації у банківській діяльності, визначено основні напрями впровадження інноваційних технологій та їхній вплив на ліквідність, витрати й довіру клієнтів. Особливу увагу приділено розвитку онлайн-банкінгу, мобільних застосунків і фінтех-сервісів, які забезпечують безперервність фінансових операцій і сприяють адаптації банківської системи до кризових умов. Методи дослідження базуються на поєднанні теоретичного аналізу, порівняння практик українських та європейських банків, а також статистичного узагальнення даних Національного банку України та міжнародних фінансових звітів за 2022–2024 роки. Застосовано методи системного, порівняльного й структурно-аналітичного аналізу для визначення взаємозв’язку між рівнем цифровізації, ліквідністю банків та довірою клієнтів. Аналіз здійснювався на прикладі провідних фінансових установ України – ПриватБанку, Monobank та Ощадбанку, що дозволило виявити ключові моделі цифрової трансформації та оцінити їхню результативність. Результати дослідження показали, що діджиталізація стала каталізатором підвищення ефективності банківського менеджменту та зниження операційних ризиків. Впровадження онлайн-платежів, електронної ідентифікації та автоматизованих систем моніторингу ліквідності сприяє підвищенню фінансової стійкості та стабільності банківської системи. Водночас визначено низку ризиків – зростання кіберзагроз, технологічна залежність і потреба в підвищенні цифрової грамотності клієнтів. Висновки свідчать, що цифровізація банківського сектору є стратегічним напрямом зміцнення фінансової безпеки держави. Ефективна цифрова трансформація забезпечує стабільність грошових потоків, розширює фінансову інклюзію та формує нову модель взаємодії банку й клієнта. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення інтегрованої системи оцінювання рівня діджиталізації банків як індикатора їхньої фінансової стійкості. Ключові слова: діджиталізація, фінансова стійкість, онлайн-банкінг, фінтех, банківський сектор, цифрові технології.