Актуальні проблеми обліку та проведення внутрішнього аудиту грантової діяльності у закладах вищої освіти - Трохановський, Володимир Дмитрович; Василюк, Марія Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення прозорості, ефективності та підзвітності у використанні грантових коштів закладами вищої освіти в умовах переходу до цифрового фінансового менеджменту. Грантова діяльність стає ключовим джерелом фінансування освітніх і наукових ініціатив, проте діюча система бухгалтерського обліку та внутрішнього аудиту не повною мірою відповідає міжнародним стандартам і вимогам донорських програм. Мета статті полягає у з’ясуванні теоретичних і практичних засад організації бухгалтерського обліку та внутрішнього аудиту грантової діяльності закладів вищої освіти, а також в обґрунтуванні напрямів їх удосконалення з урахуванням принципів цифровізації, підзвітності та міжнародних стандартів управління фінансами. Методологія дослідження ґрунтується на системному підході з використанням методів порівняльного, нормативно-аналітичного та структурно-функціонального аналізу. Здійснено узагальнення міжнародних стандартів INTOSAI, IFAC і положень Annotated Grant Agreement та Indicative Audit Programme ЄС з метою розроблення уніфікованої методики обліку грантів і ризик-орієнтованої програми внутрішнього аудиту, гармонізованих із вимогами донорів та інтегрованих у цифрові процеси звітності (e-Reporting/Funding & Tenders Portal), а також проведено аналітичний огляд сучасної практики обліку грантів у закладах вищої освіти України. Результати. Виявлено ключові методологічні особливості відображення грантових операцій у бухгалтерському обліку закладів вищої освіти, визначено функціональну роль внутрішнього аудиту у забезпеченні прозорості та достовірності фінансової звітності грантових проєктів. Проаналізовано основні проблеми, що перешкоджають ефективній реалізації грантової діяльності, зокрема організаційну фрагментацію між фінансовими, науковими та аудиторськими підрозділами, нестачу кваліфікованих кадрів і недостатню цифрову інтеграцію облікових процесів. Обґрунтовано напрями удосконалення системи обліку й аудиту грантів, які передбачають упровадження інтегрованих інформаційних систем управління, гармонізацію національних нормативів із міжнародними стандартами INTOSAI та IFAC, а також розвиток професійної компетентності бухгалтерів і аудиторів у сфері цифрового фінансового менеджменту. Висновок. Отже, формування єдиної системи фінансової підзвітності та цифрового аудиту грантової діяльності університетів є необхідною умовою зміцнення довіри донорів, підвищення ефективності використання коштів і забезпечення сталого розвитку вищої освіти в умовах цифрової трансформації.