Методологія наукових досліджень бухгалтерського обліку електронної торгівлі із застосуванням цифрових технологій - Іваночко, Богдан Романович; Баланюк, Іван Федорович; Шеленко, Діана Іванівна; Івасюк, Надія Богданівна; Банашкевич, Тетяна Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Сфера електронної торгівлі є однією з найбільш динамічних складових сучасної економіки, що розвивається під впливом глобальних тенденцій цифровізації, інтернет-комерції та інноваційних бізнес-моделей. Високі темпи зростання обсягів онлайн-продажів, зміна форматів взаємодії з покупцями та інтеграція електронних платформ у господарську діяльність підприємств формують нові вимоги до системи бухгалтерського обліку та аналітичного забезпечення управління. Методологія та стандарти бухгалтерського обліку не завжди встигають адаптуватися до специфіки цифрового середовища, електронних операцій, багатоканальних продажів і нових форм розрахунків, що призводить до методичних розбіжностей у відображенні доходів, витрат, логістичних і маркетингових процесів, і внаслідок чого ускладнюється формування достовірної інформаційної бази для управлінських рішень. У таких умовах особливого значення набуває застосування сучасних цифрових технологій у системі бухгалтерського обліку – аналітичних платформ, систем бізнес-аналітики, автоматизованих рішень, інструментів штучного інтелекту та обробки даних. Метою статті є розкриття методології наукових досліджень обліку в сфері електронної торгівлі в умовах цифрової трансформації економіки, визначити напрями удосконалення методологічних підходів до організації обліково-аналітичного забезпечення із застосуванням сучасних цифрових технологій. Методи. У процесі дослідження було застосовано сукупність загальнонаукових і спеціальних методів, що забезпечили комплексність і глибину аналізу проблематики бухгалтерського обліку в електронній торгівлі. Зокрема, використано методи аналізу та синтезу для узагальнення наукових підходів до організації обліково-аналітичного забезпечення в умовах цифрової трансформації. Метод індукції дозволив виявити тенденції розвитку електронної торгівлі та її вплив на зміст і структуру облікових процесів, тоді як метод дедукції застосовано для формування узагальнених висновків щодо напрямів удосконалення методології обліку. Крім того, за допомогою графічного методу було відображено логіку облікового процесу виконання інтернет-замовлення, що дало змогу візуалізувати взаємозв’язки між інформаційними, фінансовими та товарними потоками в електронній торгівлі. Результати проведеного дослідження показали, що цифровізація суттєво трансформує зміст і функції бухгалтерського обліку в сфері електронної торгівлі, перетворюючи його з інструмента фіксації господарських операцій на аналітичну платформу підтримки управлінських рішень. Встановлено, що використання сучасних цифрових технологій забезпечує автоматизацію облікових процесів, підвищує точність і швидкість формування облікових даних, а також розширює можливості для аналітичного оцінювання діяльності торгових підприємства. У результаті дослідження визначено ключові напрями наукового розвитку обліку в електронній торгівлі: трансформація ролі бухгалтера, інтеграція штучного інтелекту в облікові процеси, розширення об’єктів обліку та стандартизація методологічних підходів. Висновки. У процесі дослідження встановлено, що розвиток електронної торгівлі суттєво змінює концепцію бухгалтерського обліку, розширюючи його межі від традиційної реєстраційно-звітної функції до комплексної аналітичної системи підтримки управлінських рішень. Цифрове середовище формує нові вимоги до оперативності, достовірності та інтегрованості облікової інформації, що зумовлює необхідність адаптації методології та інструментів обліку до специфіки електронних операцій, цифрових платформ і віртуальних послуг. Взаємодія облікових систем із технологіями штучного інтелекту, ERP- і CRM-платформами, аналітичними сервісами бізнес-інтелекту сприяє переходу до інтелектуального обліку, що ґрунтується на автоматизації рутинних процесів і зосереджується на формуванні прогнозно-аналітичної інформації. У науковому аспекті облік у сфері електронної торгівлі набуває міждисциплінарного характеру, поєднуючи фінансово-облікові, аналітичні, інформаційно-технологічні та правові підходи. Ключові слова: облік, електронна торгівля, наукові дослідження, цифрові технології, обліково-аналітичне забезпечення, інформація, управлінські рішення.