Аналітичні підходи до планування діяльності закладу охорони здоров’я - Дудкіна, Олена Павлівна; Чикало, Інна Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Стаття присвячена проблематиці аналітичним підходам до планування діяльності закладу охорони здоров’я. Мета та завдання. Метою статті є теоретичне узагальнення науково-прикладних засад щодо аналітичного забезпечення планування діяльності закладу охорони здоров’я та формування аналітичного інструментарію забезпечення ефективної планувальної діяльності медичного закладу. Методи. В рамках дослідження використано інструментарій: монографічного методу (у ході трактування сутності планування діяльності закладу охорони здоров’я), аналізу (при аналізі трендів у сфері планування діяльності лікарні, при виокремленні планових орієнтирів діяльності медичного закладу, при аналізі основних аналітичних підходів до планування діяльності закладу охорони здоров’я), синтезу (при формуванні інтегрованих завдань планування діяльності медичного закладу в умовах війни), графічні (для наочного представлення отриманих результатів наукового пошуку, зокрема при наведенні інтегрованих завдань та основних аналітичних підходів до планування діяльності закладу охорони здоров’я, при виокремленні напрямів інтеграції аналітичних підходів в систему планування медичного закладу). Результати. Авторами узагальнено теоретичні підходи до трактування сутності планування діяльності закладу охорони здоров’я. Сформульовано інтегровані завдання планування діяльності медичного закладу в умовах війни. Акцентовано увагу на тому, що в сучасних умовах планування діяльності закладу охорони здоров’я потребує належного аналітичного забезпечення. Проаналізовано основні тренди у сфері планування діяльності закладу охорони здоров’я в умовах війни та медичної реформи на прикладі комунального неприбуткового підприємства «Шумська міська лікарня». Охарактеризовано основні аналітичні підходи до планування діяльності закладу охорони здоров’я та окреслено напрями інтеграції аналітичних підходів в систему планування медичної установи. Висновки. Ефективне планування в охороні здоров’я неможливе без системного аналітичного підходу, який базується на достовірних даних та оцінюванні економічної доцільності управлінських рішень. Ключові слова: заклад охорони здоров’я, планування, аналітичне забезпечення, аналітичні підходи, аналітичні інструменти, реформування системи охорони здоров’я, завдання планування діяльності закладу охорони, управлінські рішення.