Особливості реалізації маркетингової діяльності під час війни - Ілляшенко, Наталія Сергіївна; Король, Сергій Володимирович; Федірко, Андрій Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: В статті розкрито основні особливості реалізації маркетингу під час війни в України. Метою статті є аналіз та структуризація характерних рис маркетингу під час війни та післявоєнний стан і виокремлення на цій основі основних особливостей реалізації маркетингової діяльності з огляду на його основні завдання. В роботі проаналізовано існуючі погляди науковців на умови реалізації маркетингу під час війни та повоєнний період. Визначено основні характерні риси, що притаманні сучасному вітчизняному маркетингу. Встановлено, що кризові явища можуть як негативно впливати на ведення бізнесу, так і бути стимулом для його подальшого розвитку. Особливу увагу приділено структуризації відмінних рис маркетингу під час війни в контексті його основних завдань. Методи дослідження, що використовуються: системний та порівняльний аналіз, структурно-логічне узагальнення існуючих поглядів науковців на особливості маркетингу під час війни та у повоєнний час. Результатом аналізу є виокремлення наступного переліку особливостей реалізації маркетингової діяльності під час війни: зміна споживацької поведінки, що пов’язана зі зміною загальної структури потреб споживачів; необхідність прогнозування та розробки максимально можливої кількості альтернативних варіантів подальших дій; активізація інноваційної діяльності для пошуку варіантів кращого задоволення потреб та запитів споживачів та підприємства; акцент в комунікаціях на загальнолюдських цінностях та суспільній відповідальності, активне використання концепції соціально-етичного маркетингу; формування нових збутових мереж з акцентом на цифровізацію логістичної системи; оптимізація цінової політики за рахунок спрощуючих інновацій; необхідність розвитку мережевого співробітництва з усіма зацікавленими в суспільному добробуті контрагентами. Висновки свідчать, що всі виокремлені особливості відповідають основним завданням маркетингу, впливають на його комплекс та перебувають в певній взаємозалежності. Ключові слова: маркетинг, війна, особливості маркетингу, комплекс маркетингу, цифровий маркетинг.