Маркетингові інструменти управління репутацією промислових підприємств в умовах цифровізації - Козар, Тарас Васильович; Глинський, Назар Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено сучасні маркетингові інструменти управління репутацією промислових підприємств в умовах цифрової трансформації економіки. Визначено, що в епоху інформаційної відкритості репутація підприємства стає не лише нематеріальним активом, а й одним із головних факторів конкурентоспроможності. Позитивний імідж і довіра з боку стейкхолдерів прямо впливають на рівень продажів, залучення інвестицій, партнерські зв’язки та кадровий бренд компанії. Мета дослідження полягає в узагальненні теоретичних засад та практичних підходів до управління репутацією промислових підприємств за допомогою цифрових маркетингових інструментів, а також у визначенні шляхів підвищення ефективності цих інструментів у сучасних умовах цифровізації. Методи. У роботі використано системний і порівняльний аналіз, контент-аналіз цифрових комунікацій, метод експертних оцінок та аналітичного узагальнення. Дослідження спирається на аналіз кейсів українських і міжнародних промислових компаній, які успішно інтегрували репутаційні практики в цифрове середовище - через SERM, контент-маркетинг, соціальні мережі, PR-аналітику, управління зворотним зв’язком та онлайн-репутацією бренду. Результати. Обґрунтовано роль цифрових платформ як базового середовища формування корпоративної довіри. Виокремлено три рівні впливу цифрових інструментів: інформаційний (присутність бренду в медіа), емоційний (сприйняття бренду аудиторією) та аналітичний (вимірювання репутаційних показників). Запропоновано структурно-функціональну модель управління репутацією, яка поєднує маркетингові технології, цифрові аналітичні системи та комунікаційні стратегії. Доведено, що застосування таких інструментів сприяє підвищенню прозорості діяльності підприємства, зміцненню лояльності споживачів і створенню позитивного соціального капіталу компанії. Висновки. Цифровізація радикально змінює підхід до управління репутацією промислових підприємств: з реактивного - на проактивний, з акцентом на моніторинг і аналітику. Автори підкреслюють, що репутаційний менеджмент у цифровому середовищі має бути інтегрованою частиною стратегічного маркетингу підприємства. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розробку кількісних методів оцінки ефективності цифрових репутаційних стратегій та формування етичних стандартів комунікації в цифровому просторі.