Методичні підходи до оцінювання фінансового потенціалу територіальних громад - Мащенко, Ольга Вікторівна; Білик, Юлія Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Сучасні трансформації місцевого самоврядування, поглиблення процесів децентралізації та вплив воєнних чинників істотно ускладнюють формування й оцінювання фінансового потенціалу територіальних громад. Відсутність узгодженої методичної системи, здатної інтегрувати базові бюджетні показники та перспективні індикатори розвитку, зумовлює потребу у переосмисленні підходів до аналізу фінансового потенціалу. В таких умовах необхідним є комплексне оцінювання, що дає змогу визначити не лише поточний стан фінансових можливостей громад, а й їхню довгострокову стійкість та здатність до відновлення. Метою статті є узагальнення наукових підходів та розроблення методичних засад комплексного оцінювання фінансового потенціалу територіальних громад із поєднанням базових і перспективних індикаторів, що дозволяє оцінити їхню фінансову спроможність та стійкість в умовах децентралізації та воєнних викликів. Методи дослідження ґрунтується на системному аналізі наукових джерел, нормативно-правових документів та відкритих фінансово-статистичних даних. Застосовано порівняльно-аналітичні методи для оцінки динаміки фінансового потенціалу громад за 2021–2024 роки. Структурно-функціональний підхід використано для визначення ролі дохідної, видаткової, трансфертної та інвестиційної складових у структурі фінансового потенціалу. Результати. У дослідженні сформовано удосконалену систему оцінювання фінансового потенціалу, яка охоплює п’ятнадцять індикаторів, згрупованих у п’ять блоків: доходну спроможність, трансфертну залежність, видаткову ефективність, територіальну віддачу та перспективну можливість. Застосування цієї системи до міських територіальних громад Харківської області за 2021–2024 роки виявило значну просторову неоднорідність. Громади з диверсифікованою економічною структурою, потужною податковою базою та активною інвестиційною динамікою продемонстрували вищу стійкість до воєнних і економічних шоків. Натомість прифронтові громади зазнали поглиблення трансфертної залежності, скорочення власних доходів і обмеження бюджетного маневру. Висновки. Комплексна оцінка фінансового потенціалу, яка заснована на поєднанні кількісних і якісних індикаторів, забезпечує більш повне уявлення про фінансові можливості та ризики територіальних громад. Запропонована система оцінки фінансового потенціалу територіальних громад може бути використана як інструмент стратегічного планування, оптимізації бюджетного управління та розроблення відповідних рішень для післявоєнного відновлення. Підвищення фінансового потенціалу громад потребує розширення бюджетної автономії, нарощення інвестиційної активності та розвитку інституційної спроможності органів місцевого самоврядування.