Стійкість та адаптивність бізнесу в умовах воєнного стану через цифрову трансформацію управління бізнес-процесами - Дергачова, Вікторія Вікторівна; Корнієнко, Єлизавета Вячеславівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Дослідження спрямоване на комплексний аналіз механізмів забезпечення організаційної стійкості та адаптивності підприємств в умовах повномасштабного вторгнення з акцентом на цифрову трансформацію управління бізнес-процесами. Ідентифіковано ключові фактори життєстійкості бізнесу та обґрунтовано науково-практичну модель адаптивного управління, у центрі якої – цифровізація операційних, логістичних та управлінських процесів, впровадження BPM-підходу та використання цифрових платформ. Методологічну основу становить системний підхід до вивчення організаційної стійкості, що інтегрує концепції динамічних здатностей, ризик-орієнтованого менеджменту, адаптивного управління та процесно-орієнтованого менеджменту бізнес-процесів. Застосовано методи порівняльного аналізу міжнародного досвіду функціонування бізнесу в кризових умовах, структурно-логічного аналізу трансформаційних процесів українських підприємств, синтез теоретичних концепцій організаційної адаптивності та цифрової трансформації. Емпіричну базу складають результати досліджень українських та міжнародних організацій щодо стану малого та середнього бізнесу протягом повномасштабної війни. Встановлено, що українські підприємства демонструють високий рівень адаптивності (близько 91 % суб’єктів господарювання відновили діяльність після вторгнення 2022 року), значною мірою завдяки прискореній цифровізації бізнес-процесів. Ідентифіковано п’ять критичних векторів трансформації бізнес-моделей, серед яких провідна роль належить цифровій трансформації операційних, клієнтських та управлінських процесів. Розроблено інтегровану модель адаптивної стійкості, що поєднує превентивні, реактивні та проактивні стратегії управління в умовах критичної невизначеності та спирається на розбудову цифрових компетенцій і процесно-орієнтованих практик. Показано, що сталість бізнесу в екстремальних умовах визначається не лише фінансовими резервами, а передусім здатністю до швидкої цифрової реконфігурації бізнес-процесів, культурою адаптивності та стратегічною гнучкістю.