Стратегія формування споживчої культури - стале підвищення лояльності клієнтів на ринку сервісів доставки продуктів - Язвінська, Надія Вікторівна; Панасюк, Антоніна Олексіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У сучасній цифровій економіці ринок сервісів доставки продуктів демонструє стабільно високу динаміку розвитку, що зумовлено зростанням попиту на швидкі, надійні та зручні онлайн-послуги. Водночас конкуренція в цьому секторі посилюється, а поведінка споживачів стає все більш фрагментованою та емоційно чутливою. За таких умов традиційні підходи до маркетингу, орієнтовані на стимулювання попиту або short-term loyalty, уже не забезпечують довгострокової сталої прихильності клієнтів. У статті досліджено формування споживчої культури як новий елемент маркетингової стратегії на ринку сервісів доставки продуктів. Методологія дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, який поєднує елементи сервісного маркетингу, поведінкової економіки та управління клієнтським досвідом. Проаналізовано вплив споживчої культури на рівень лояльності та утримання клієнтів, розкрито механізми, за допомогою яких усвідомлене й регулярне використання цифрових сервісів трансформується у стійку поведінкову прив’язаність. Запропоновано концептуальну модель системи формування споживчої культури, що включає аналітичний, цільовий, програмний, інструментальний та оціночний блоки, а також розроблено структурну модель стратегії формування споживчої культури, яка містить складові формування знань, звичок та ціннісних установок для споживача. Доведено, що така система створює замкнений цикл розвитку користувацьких практик і забезпечує довгострокову конкурентоспроможність сервісів доставки продуктів. Результати дослідження демонструють, що формування споживчої культури дозволяє зменшити відтік клієнтів, підвищити частоту повторних замовлень і зміцнити довіру до бренду, виступаючи ключовим стратегічним чинником у висококонкурентному цифровому середовищі.