Вплив глобальних економічних викликів на розвиток підприємницької діяльності у сфері торгівлі - Короленко, Ольга Борисівна; Андрусенко , Надія Володимирівна; Поліщук, Ірина Георгіївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У роботі досліджується вплив глобальних економічних викликів на розвиток підприємницької діяльності у сфері торгівлі за період 2015-2023 рр. Оцінка та вимір впливу глобальних економічних змін необхідна для формування державної політики у сфері торгівлі на період воєнного стану та повоєнного відновлення. Мета дослідження полягає в аналізі особливостей, стану та умов розвитку торгівельного підприємництва у сфері торгівлі. У процесі дослідження використано загальнонаукові наукові методи: теоретичного узагальнення, порівняння наукових джерел; аналізу, синтезу, формалізації, групування, табличного та графічного відображення результатів, логічного узагальнення для формулювання висновків. За результатами дослідження встановлено, що вплив глобальних економічних викликів є дуже суттєвим і до певної міри його можна оцінити за рядом параметрів. Динаміка окремих показників сфери торгівлі свідчить, що за аналізований період 2014-2023 рр. кількість діючих підприємств за КВЕД G 45 знизилась на 27,3%, зайнятих працівників - на 17,7%. При цьому тенденції змін для фізичних осіб підприємців дещо відмінні, падіння темпів росту і продуктивності за ВДВ відбувалось інтенсивніше, оскільки вона зросла у 5,3 рази по галузі, але знизилась на 8,5% для ФОП. Регіональна динаміка обсягів реалізованої продукції підприємств оптової та роздрібної торгівлі показує, що лідерство належить м. Києву, далі йдуть Дніпропетровська, Київська, Львівська, Одеська та Харківська області. Обсяг реалізованої продукції підприємств оптової та роздрібної торгівлі значного росту досяг у 2021 році, потім через війну ця динаміка стала негативною, але поступово вирівнюється та у порівнянні з 2022 роком є зростання на 13-18% у 2024 році. Загалом у результаті дослідження оцінено масштаби зовнішньої торгівлі України у 2018-2024 рр. за динамікою обсягів експорту, імпорту та зовнішньоторговельного обороту, та визначено, що попри провал у перші роки війни вони теж вирівнюються, а частка імпорту у ВВП зростає швидше за обсяги експорту. Узагальнено основні ризики сфери торгівлі, основними з яких є: регуляторні ризики, фізичне руйнування, обмеження доступу до деяких територій, значне руйнування та обмеження логістики, зниження чи призупинення інвестиційних проєктів, ризики з контрагентами, зменшення внутрішнього ринку та погіршення споживчого попиту населення, процеси глобалізації і розширення масштабів цифрових комунікацій. Визначено, що ризики з якими стикається підприємництво у сфері торгівлі, є одночасно і новими можливостями, в силу ймовірності швидких темпів перезавантаження загальної політики, реакції на нові умови діяльності та побудову відповідного обставинам формату надання послуг. У подальших наукових дослідженнях пропонується розкрити ключові тренди світового досвіду подолання криз для підприємств торгівлі з метою формування потенціалу росту торговельного обороту в Україні. У подальших наукових дослідженнях пропонується розкрити ключові тренди світового досвіду подолання криз для підприємств торгівлі з метою формування потенціалу росту торговельного обороту в Україні.