Фінансове забезпечення інноваційної діяльності підприємств: сучасні підходи та моделі - Прокопенко, Наталія Семенівна; Тимошенко, Андрій Олександрович; Щербатих, Денис Володимирович; Ремига, Юлія Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено теоретико-методологічні та прикладні аспекти фінансового забезпечення інноваційної діяльності підприємств в умовах трансформації глобальної економіки та інтенсифікації технологічних змін. Метою є обґрунтування сучасних підходів, моделей і механізмів фінансування інноваційної діяльності та формування концептуальної моделі багатоканального фінансового забезпечення інноваційних проєктів різного типу й рівня зрілості. Методи дослідження включають системний та структурно-функціональний аналіз, порівняльний аналіз моделей фінансування, методи узагальнення, класифікації та експертної оцінки, що дозволило сформувати комплексне бачення сучасних тенденцій та інструментів фінансування інновацій. Розроблено концептуальну модель багатоканального фінансування інноваційної діяльності, що інтегрує різні джерела капіталу відповідно до стадій інноваційного процесу та рівня технологічної зрілості проєктів. Результати полягають у обґрунтуванні диференційованого підходу до вибору оптимальних джерел фінансування залежно від типу інновацій, стадії інноваційного циклу та специфіки інноваційних проєктів. Проведено порівняльний аналіз ефективності різних моделей фінансування з урахуванням критеріїв доступності капіталу, швидкості залучення ресурсів, вартості фінансування, ступеня контролю над проєктом та потенціалу синергетичних ефектів. Розкрито роль фінансових посередників нового типу у зниженні інформаційної асиметрії та транзакційних витрат. Запропоновано механізми державно-приватного партнерства, що поєднують бюджетну підтримку, податкові стимули, державні гарантії та співінвестування у високоризикові інноваційні проєкти. Розроблено систему показників оцінки ефективності фінансування інноваційної діяльності, яка охоплює фінансові та нефінансові індикатори. Висновки полягають у визначенні перспективних напрямів трансформації моделей фінансування інновацій в умовах цифровізації, розвитку відкритих інновацій та формування глобальних інноваційних екосистем.