Інноваційно-інвестиційний підхід в стратегічному управлінні морською транспортною інфраструктурою - Табенський, Сергій Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті досліджено інноваційно-інвестиційний підхід в стратегічному управлінні морською транспортною інфраструктурою. Розкрито теоретико-методологічні основі підходу в стратегічному управлінні. Виокремлено та охарактеризовано основні проблеми, бар’єри та напрямки реалізації інноваційно-інвестиційного підходу до стратегічного управління морською транспортною інфраструктурою. Представлено приклади застосування досліджуваного підходу. На основі проведеного дослідження в роботі запропоновано створення системи портових логістичних комплексів, наведена принципова схема портового логістичного комплексу задля забезпечення ефективності використання портової інфраструктури. Результати дослідження мають практичне значення для управлінців, аналітиків, інвесторів та логістів. Метою статті є дослідження особливостей інноваційно-інвестиційного підходу в стратегічному управлінні морською транспортною інфраструктурою. Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань було використано низку загальних та специфічних методів наукового пізнання, за основу було взято принципи описового, аналітичного, порівняльного аналізу, методи моделювання, узагальнення, згрупування та оптимізації. Інформаційну базу дослідження становлять наукові праці українських та закордонних вчених, дані Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державної служби статистики та показники міжнародних рейтингів, Адміністрації морських портів України. Результати дослідження. Постійна робота над вдосконаленням стратегічного управління морською транспортною інфраструктурою має призвести до створення якісного стратегічного плану, який буде запорукою реалізації інфраструктурного проекту. Системи портових логістичних комплексів забезпечать широку інтеграцію логістичних потоків задля формування рівномірного навантаження на елементи портової інфраструктури. Висновки дослідження. Ефективність стратегічного управління морською транспортною інфраструктурою залежіть від типу підходу, який застосовується до формування системи стратегічного управління. Загальна стратегічна мета впровадження системи портових логістичних комплексів полягає у підвищенні індексу портової інфраструктури України до середньоєвропейського рівня.