Вплив цифрових технологій на розвиток систем управління якістю продукції - Бородій, Марина Романівна; Чередниченко, Вікторія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Метою дослідження є аналіз впливу цифрових технологій, зокрема доповненої реальності (AR), на сучасні системи управління якістю продукції та оцінка їх ефективності у виробничих процесах. У роботі застосовано системний підхід до вивчення інтеграції інноваційних цифрових рішень, таких як Інтернет речей (IoT), технології аналізу великих даних (Big Data), штучний інтелект (ШІ), блокчейн і цифрові двійники, у структури управління якістю. Методологічною основою дослідження стали огляд сучасних наукових джерел, аналіз практичних кейсів промислових підприємств та синтез результатів впровадження цифрових технологій у СУЯ. Дослідження показало, що цифровізація управління якістю трансформує традиційні реактивні підходи, орієнтовані на вибірковий контроль, у проактивні системи з безперервним моніторингом, прогнозуванням відмов і своєчасним виявленням дефектів. IoT забезпечує збір великого обсягу даних у реальному часі. Використання технологій Big Data та аналітичних моделей створює умови для доказового менеджменту та прогнозування ризиків дефектів продукції, а застосування ШІ і машинного навчання сприяє автоматизації операційного контролю та підвищенню точності управлінських рішень, блокчейн гарантує прозорість та незмінність даних у ланцюгах постачання. Особливу увагу приділено доповненій реальності як інструменту підвищення ефективності СУЯ. AR забезпечує візуалізацію виробничих процесів, інтерактивне навчання персоналу та контроль у режимі реального часу, що знижує вплив людського фактора, підвищує оперативність виявлення дефектів і сприяє стандартизації процедур. Дослідження також визначає основні обмеження застосування AR та інших цифрових технологій, зокрема високі початкові витрати, технічну складність інтеграції, необхідність навчання персоналу та кіберзагрози. Водночас цифровізація управління якістю сприяє переходу до автономних систем, здатних приймати рішення у реальному часі, інтегруючи контроль якості в цифрову інфраструктуру підприємства.