Інноваційні підходи до моделювання процесів багатономенклатурного постачання імпортної продукції підприємствами харчової галузі - Головань, Ольга Олексіївна; Олійник, Олександр Миколайович; Маркова, Світлана Вікторівна; Сухарева, Катерина Володимирівна; Бікулов, Дамір Тагірович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Оптимізація багатономенклатурних поставок є одним із ключових завдань для підприємств-імпортерів, які працюють на ринку продуктів харчування. Вплив сезонних коливань попиту та зміни витрат на виконання замовлення ускладнюють ефективне управління товарними запасами, що може призводити до надмірних логістичних витрат або виникнення дефіциту ресурсів. Традиційні моделі управління запасами часто не враховують зміни ринкових умов, що знижує їхню практичну ефективність. Тому виникає потреба у створенні адаптивних інноваційних математичних моделей, здатних забезпечити гнучке планування імпортних замовлень з урахуванням зміни параметрів. Метою дослідження є розробка інноваційної математичної моделі, що дозволяє оптимізувати періодичність багатономенклатурного постачання імпортної продукції підприємствами харчової галузі, враховуючи сезонні тенденції попиту та зростання витрат на доставку. Запропонований підхід спрямований на вдосконалення логістичних процесів підприємств шляхом використання методів аналітичного моделювання, що забезпечує гнучкість у прийнятті рішень щодо постачань. У роботі запропоновано асимптотичну модель управління запасами, що враховує зміни ринкових факторів, для визначення оптимальних інтервалів між поставками. Здійснені в роботі розрахунки на основі реальних даних виробника натуральної кави підтвердили можливість її практичного застосування. Застосування запропонованої інноваційної моделі дозволяє зменшити логістичні витрати підприємств-імпортерів з урахуванням варіативності транспортних витрат та сезонних змін попиту, а також мінімізувати ризики неефективного використання складських ресурсів. Розроблена інноваційна модель може бути інтегрована в автоматизовані системи управління запасами, що підвищить точність і швидкість прийняття логістичних рішень. Результати дослідження можуть бути корисними для підприємств, що працюють у галузі дистрибуції та імпорту харчових продуктів, а також для розробників програмних рішень у сфері логістики. Перспективними напрямками подальших досліджень є інтеграція запропонованої моделі з інформаційними системами прогнозування попиту та розширення її можливостей шляхом урахування додаткових факторів.