Цифрова трансформація маркетингу МСП: роль і можливості бізнес-аналітики - Юрченко, Ярослав Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета статті – теоретичне обґрунтування змісту цифрової трансформації маркетингової діяльності малих і середніх підприємств, визначення ролі та можливостей бізнес-аналітики в підвищенні ефективності маркетингових рішень, а також узагальнення методичних підходів до оцінювання результативності використання аналітичних інструментів у діяльності МСП. У статті досліджено теоретичні засади та практичні аспекти цифрової трансформації маркетингової діяльності малих і середніх підприємств, зосереджуючи увагу на ролі бізнес-аналітики як ключового інструмента підвищення результативності управлінських рішень. Обґрунтовано, що цифровізація змінює структуру взаємодії зі споживачами, розширює можливості сегментації та персоналізації, формує нові підходи до планування та оцінювання ефективності маркетингових стратегій. Показано, що інтеграція інструментів аналітики дозволяє підприємствам отримувати релевантні дані про поведінку клієнтів, оптимізувати канали просування, підвищувати точність прогнозування та забезпечувати адаптивність до змін ринкового середовища. У роботі систематизовано інструментарій бізнес-аналітики, який може застосовуватися МСП на різних етапах цифрового розвитку, включаючи веб-аналітику, CRM-системи, платформи візуалізації даних і технології прогнозного моделювання. Наголошено, що успішність упровадження аналітичних рішень залежить від якості даних, рівня цифрових компетентностей персоналу та здатності підприємства інтегрувати інформацію у єдине аналітичне середовище. Запропоновано структурно-логічну модель оцінювання результативності бізнес-аналітики, яка охоплює фінансові, поведінкові та процесні показники й забезпечує комплексне вимірювання впливу аналітичних технологій на маркетингові результати. Доведено, що застосування такої моделі сприяє підвищенню ефективності маркетингових рішень, зміцненню конкурентних позицій і формуванню довгострокових стратегічних переваг МСП у цифровому середовищі.