Використання штучного інтелекту у формуванні креативних концепцій реклами для FMCG - Грушко, Єлизавета (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено підходи до інтеграції технологій штучного інтелекту в творчі процеси створення реклами товарів повсякденного попиту (FMCG). В умовах висококонкурентних FMCG-ринків, де увага споживачів часто розрізнена, а життєві цикли продуктів дуже короткі, здатність брендів генерувати інноваційні та контекстно-резонансні рекламні концепції є стратегічною необхідністю. Штучний інтелект перетворюється на трансформаційний інструмент цього процесу, даючи змогу автоматизувати творчі розробки, водночас ставлячи під сумнів оригінальність, етику та людський вимір творчості. Метою статті є дослідження теоретико-методологічних засад, виявлення сучасних практик застосування штучного інтелекту в креативній рекламі та визначення майбутніх напрямів його оптимізації в сегменті FMCG. Методи: аналізу наукових джерел – для визначення поточного стану вивчення проблематики статті; узагальнення та систематизації – для надання результатів дослідження. Результати. У дослідженні обґрунтовано розвиток рекламних технологій та концептуальну роль штучного інтелекту в комунікаційних стратегіях. Показано, що штучний інтелект перетворюється з аналітичного інструменту на креативного партнера, здатного підтримувати ідею, генерацію контенту та створення бренд-сторітелінгу. Розглянуто специфіку FMCG-середовища як інноваційного поля для реклами, наголошено на його залежності від персоналізації на основі даних та механізмів швидкого зворотного зв’язку. Проаналізовано різні алгоритми генеративного штучного інтелекту, що застосовуються у створенні слоганів, візуальних елементів та ідентифікації брендів, та виявлено їхній потенціал для підвищення творчої продуктивності та розширення різноманітності рекламних кампаній. Розглянуто досвід провідних FMCG-корпорацій, зокрема Coca-Cola, Unilever та Nestlé, що засвідчує успішну інтеграцію систем штучного інтелекту в розроблення адаптивної, емоційно та клієнтоорієнтованої реклами. У висновках визначено, що використання штучного інтелекту у формуванні креативних рекламних концепцій для FMCG-брендів являє собою зміну парадигми маркетингових комунікацій. Інноваційні технології розширюють межі творчості, сприяючи створенню більш гнучких та емоційно-інтелектуальних кампанії, проте їхня оптимізація вимагає відповідального застосування, культурної толерантності та етичного регулювання.