Інноваційні підходи до управління ланцюгами постачань в умовах геополітичних ризиків - Бойченко, Микола Вікторович; Коробкова, Олена Миколаївна; Павлова, Ірина Олексіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У глобальній економіці, що характеризується посиленням геополітичної напруженості, фрагментацією торгівельних режимів та ескалацією критичних ризиків для транскордонної інфраструктури, забезпечення стійкості ланцюгів постачання перетворюється на центральний чинник стратегічної конкурентоспроможності держав і бізнесу. У цьому контексті особливого значення набуває системний аналіз взаємозв’язку між рівнем інноваційного розвитку та ефективністю логістичних мереж, що визначає здатність економік протистояти зовнішнім деструктивним чинникам та забезпечувати безперебійність функціонування критичних товаропотоків. Метою дослідження є обґрунтування ролі інноваційних технологій та стратегічних практик у формуванні стійких ланцюгів постачання в умовах глобальних ризиків і структурних трансформацій міжнародної економіки. Методологічну основу дослідженнястановлять системна та структурно-логічна практики, інструментарій ризико орієнтованого стратегічного моделювання, аналітичне узагальнення, методи компаративного аналізу та сценарного прогнозування. Теоретичне підґрунтя дослідження доповнюється елементами ситуаційного аналізу, концепцією антикрихкості та засадами оцінювання адаптивності логістичних систем в умовах багатовимірних геоекономічних загроз. Під час дослідження визначено, що країни з високим рівнем інноваційної спроможності демонструють вищу логістичну стійкість, здатність до випереджальної адаптації та швидкого відновлення критичних функцій у кризових ситуаціях. Виявлено основні механізми формування антикрихких логістичних систем, зокрема цифрова інтегрованість, багатоканальність транспортних маршрутів, використання предикативної аналітики, технологій інтернету речей, блокчейну, автономних логістичних платформ і цифрових двійників. Обґрунтовано концепцію переходу до ризико орієнтованих моделей управління, що поєднують системну диверсифікацію, технологічну гнучкість та інституційну координацію на міжнародному рівні. Сформульовано висновок про те, що модернізація ланцюгів постачання має виходити за межі інфраструктурних рішень і передбачати інтеграцію цифрових технологій, автономних логістичних рішень, захисту даних і стратегій сценарного планування для підтримання довгострокової стійкості й економічної стабільності в умовах глобальної турбулентності.