Комплементарність теорій маркетингу та стратегічного управління в забезпеченні розвитку територіальних громад - Глинський, Назар Юрійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: У статті розглянуто взаємодоповнюваність стратегічного управління та територіального маркетингу у забезпеченні сталого розвитку територіальних громад України. Проаналізовано обмеження бюджетно-орієнтованих і каденційних моделей управління, що стримують довгостроковий розвиток.Мета. Метою статті є обґрунтування комплементарності стратегічного управління та територіального маркетингу в забезпеченні розвитку територіальних громад в умовах децентралізації та трансформації місцевої економіки. Особливу увагу приділено виявленню чинників, що зумовлюють потребу переходу від адміністративної моделі управління до ринково-орієнтованої парадигми, яка ґрунтується на принципах довгострокового планування, клієнтоорієнтованості та ефективного використання ендогенних ресурсів.Методи. У дослідженні застосовано системний підхід до аналізу соціально-економічних характеристик територіальних громад, методи структурно-функціонального та порівняльного аналізу, узагальнення теоретичних положень у сфері стратегічного управління та маркетингу територій, а також авторські спостереження.Результати. Розкрито сутнісні відмінності між поширеними підходами до управління розвитком громад. Показано, що стратегічний підхід забезпечує вищу узгодженість дій місцевої влади, ефективніше використання ресурсів, а також можливість формування привабливої територіальної пропозиції для різних цільових аудиторій. Аргументовано, що територіальний маркетинг, інтегрований у стратегічне управління, підсилює конкурентоспроможність громад, сприяє формуванню позитивного іміджу, залученню інвесторів, туристів, трудових ресурсів та підвищенню якості життя населення. Запропоновано модель взаємозв’язку маркетингової концепції та стратегічного управління місцевим розвитком.Висновки. Доведено, що синергія стратегічного управління і територіального маркетингу створює ефективну управлінську рамку, орієнтовану на довгостроковий розвиток громад. Її ключовими характеристиками є клієнтоорієнтованість, комплексність, раціональне використання ресурсів, підвищення конкурентоспроможності та іміджевої привабливості території.