Управління розвитком ресурсного потенціалу аграрних підприємств в умовах впливу глобальних змін навколишнього середовища - Дідур, Ганна Іванівна; Шевченко, Аліса Анатоліївна; Чорний, Микола Олексійович; Мотрук, Станіслав Олександрович; Мокрінчук, Олександр Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою дослідження є обґрунтування теоретичних положень і розроблення практичних рекомендацій щодо удосконалення системи управління розвитком ресурсного потенціалу аграрних підприємств в умовах впливу глобальних екологічних та кліматичних змін. У роботі розглянуто сучасні трансформації природно-ресурсних умов, що формують нові вимоги до управління земельними, водними, біологічними, енергетичними та інфраструктурними ресурсами. Особливу увагу приділено тому, як зростання кліматичної нестабільності, нерівномірність опадів, деградація ґрунтів та поява нових біологічних загроз змінюють управлінські моделі та підходи до формування ресурсного потенціалу. Методичну основу дослідження становили системний, порівняльний, структурно-функціональний та аналітичний підходи, а також узагальнення результатів сучасних наукових публікацій. Для оцінювання впливу глобальних змін використано причинно-наслідкове моделювання, побудову інтегрованої матриці взаємного впливу інноваційних, адаптивних та екологічно орієнтованих підходів, а також формування системи ключових показників ефективності управління ресурсним потенціалом. Отримані результати демонструють, що ефективність управління ресурсним потенціалом залежить від здатності підприємств поєднувати технологічні інновації, гнучкі адаптивні механізми та природоощадні управлінські рішення. Встановлено, що інноваційні технології забезпечують оптимізацію ресурсів, адаптивні підходи підсилюють стійкість виробничих систем до кліматичних ризиків, а екологічні практики формують довгострокову стабільність природних ресурсів. Розроблена інтегрована модель підтверджує існування синергії між цими підходами, що створює підґрунтя для формування сучасної системи розвитку ресурсного потенціалу. У висновках доведено, що завдання дослідження виконано: уточнено управлінські аспекти впливу глобальних екологічних змін, визначено ключові напрями трансформації ресурсного потенціалу та сформовано рекомендації щодо підвищення стійкості аграрних підприємств. Обґрунтовано перспективи подальших досліджень, пов’язаних із моделюванням стійкості аграрних систем та інтеграцією цифрових інструментів.