Критерії оцінювання еколого-економічної ефективності житлового будівництва - Максимець, Олена Віталіївна; Лещишин, Ігор Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглядаються критерії оцінювання еколого-економічної ефективності житлового будівництва, що набувають дедалі більшої ваги в умовах сучасних екологічних викликів і потреби у сталому розвитку. Еколого-економічна ефективність є важливим аспектом, що забезпечує узгодження між економічними інтересами забудовників та соціально-екологічними вимогами суспільства. Мета дослідження полягає у виокремленні та детальному аналізі основних критеріїв, за допомогою яких можна оцінити ступінь екологічної безпеки та економічної доцільності житлового будівництва. У статті пропонується систематизація критеріїв, серед яких основними є енергетична ефективність, споживання ресурсів, викиди забруднюючих речовин, витрати на утримання, сталий дизайн, соціальна відповідальність, тривалість експлуатації та вплив на місцеву екосистему. Ретроспективний та оперативний аналіз джерел, практичні приклади та контент-аналіз ставлення фахівців у галузі будівництва для виявлення зв'язків між еколого-економічними критеріями та загальною ефективністю житлових проекті стали базою для дослідження. Методи дослідження: критичний аналіз наукових джерел щодо оцінки достовірності, об'єктивності та наукової цінності, методології та можливих упереджень; контент-аналіз для виявлення тематичних елементів, частоти появи термінів або концепцій, патернів та структур; історичний метод для вивчення еволюції ідей та теорій еколого-економічної ефективності у сфері оцінювання житлового будівництва; порівняльний метод для порівняння різних наукових джерел, теорій або підходів з метою виявлення спільних рис та відмінностей оцінювання еколого-економічної ефективності житлового будівництва; метод мета-аналізу як форма аналізу результатів попередніх досліджень для узагальнення практичних прикладів та існуючих міжнародних систем сертифікації (зокрема LEED, BREEAM, DGNB, WELL). Результати дослідження свідчать про те, що інтеграція екологічних стандартів у процес проектування і будівництва може значно знизити експлуатаційні витрати, покращити якість життя мешканців і зменшити негативний вплив на навколишнє середовище. Доведено необхідність розвитку нових підходів до оцінювання еколого-економічної ефективності у житловому будівництві, а також рекомендації для забудовників щодо впровадження інноваційних технологій та сталих практик. Це дозволить досягти балансу між економічними вигодами та соціально-екологічною відповідальністю, що має важливе значення для майбутнього міст і регіонів у контексті повоєнної відбудови в Україні.