Формування механізму управління сталим розвитком громад - Грабчук, Інна Францівна; Левицька, Світлана Олександрівна; Гуменюк, Олександр Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розглянуто теоретико-методичні та практичні аспекти формування механізму управління сталим розвитком територіальних громад в умовах сучасних соціально-економічних викликів, децентралізаційних реформ та післявоєнної відбудови. Особлива увага приділяється комплексному підходу до інтеграції економічних, соціальних та екологічних складових розвитку громади, що є основою забезпечення збалансованого та стійкого розвитку на локальному рівні. Проаналізовано сучасні наукові концепції сталого розвитку та публічного управління, зокрема ідеї модульної архітектури механізму управління, що включає ядро стратегічного планування та функціональні блоки фінансово-економічних інструментів, інституційної спроможності, громадської участі та системи моніторингу й оцінки результатів. У роботі виділено ключові принципи ефективного управління сталим розвитком громад, серед яких стратегічне планування на основі локалізації Цілей сталого розвитку, забезпечення фінансової стійкості через багаторічне бюджетування та використання механізмів публічно-приватного партнерства, розвиток соціальної згуртованості та участі громадян у прийнятті рішень, а також впровадження системи моніторингу та оцінки результатів реалізації ініціатив. Проаналізовано існуючі бар’єри та проблеми, що обмежують ефективність управлінського механізму, серед яких фрагментарність політик, дефіцит фінансових і людських ресурсів, слабка ІТ-інфраструктура та недостатня професійна підготовка посадових осіб місцевого самоврядування. На основі проведеного аналізу запропоновано перспективи подальших наукових досліджень, серед яких лонгітюдні оцінки ефективності механізму управління, розробка інтегрованих IT-інструментів моніторингу, моделювання сценаріїв управління в умовах кризових ситуацій, порівняльний аналіз практик різних типів громад та адаптація міжнародного досвіду до українських умов. Реалізація запропонованих рекомендацій сприятиме підвищенню ефективності управління, забезпеченню прозорості та легітимності рішень, а також стійкому розвитку громад в умовах постійних соціально-економічних та екологічних викликів.