Методичний інструментарій оцінки стійкості соціальних проектів на засадах публічно-приватного партнерства - Салун, Марина Миколаївна; Заславська, Катерина Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Дослідження присвячене науковому обґрунтуванню та розробці методичного інструментарію для інтегральної оцінки загального соціально-економічного ефекту від реалізації соціальних проектів у форматі публічно-приватного партнерства. Основне завдання полягає у формуванні кількісного механізму, здатного диференційовано оцінювати внесок кожного з партнерів у довгострокову стійкість проекту, яка охоплює як фінансову життєздатність, так і соціальну цінність.Методологічною основою роботи є принципи системного підходу, економіко-математичного моделювання та метод детермінованого факторного аналізу. Для забезпечення високої точності розкладу впливу факторів на результуючий показник застосовано метод інтегрального диференціювання, який, на відміну від класичних методів ланцюгових підстановок, гарантує повний розподіл загальної зміни ефекту між факторами, виключаючи проблему інтегрального залишку. Дослідження ґрунтується на розробці мультиплікативної моделі Eзаг = Nб · Рсоц · Eфін, де Eзаг є інтегральним показником, сформованим на основі трьох ключових факторів: масштабу, ефективності соціального впливу та фінансової стійкості. Методика передбачає систематичну декомпозицію цих макро-факторів на мікрорівневі підфактори, що є безпосередніми важелями управління публічного та приватного партнерів.Розроблено оригінальну мультиплікативну модель для обчислення загального соціально-економічного ефекту, яка успішно інтегрує монетизовані нефінансові (соціальні) показники із фінансово-економічними. Впровадження інтегрального диференціювання дозволяє точно виміряти кількісний вплив зміни масштабу проекту, ефективності соціального впливу та фінансової стійкості на кінцевий інтегральний результат. Сформовано чіткий механізм переведення результатів кількісного факторного розкладу на рівень управлінських рішень: ідентифіковано, який саме підфактор (наприклад, державне фінансування, якість управління чи собівартість) спричинив відхилення, що забезпечує чітке розмежування відповідальності.Розроблений методичний інструментарій функціонує як об'єктивний та високоточний діагностичний інструмент цільового управління. Його застосування дозволяє керівництву проекту та контролюючим органам оперативно виявляти першопричини відхилень від планових показників і формувати адекватні коригувальні заходи. Це підвищує прозорість реалізації соціальних публічно-приватних партнерств, оптимізує використання бюджетних ресурсів та забезпечує довгострокову життєздатність соціально значущих ініціатив. Подальші дослідження можуть бути сфокусовані на розробці стохастичних факторних моделей для врахування невизначеності.