Управління логістичними ризиками автозаправних станцій в умовах економічної нестабільності - Приймук, Ольга; Вечеренко, Владислав (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасні автозаправні станції функціонують у середовищі підвищеної економічної та логістичної турбулентності, що зумовлює зростання чутливості їхніх логістичних систем до різнопланових ризиків і потребує удосконалення підходів до їх управління. Метою статті є поглиблене дослідження логістичних ризиків автозаправних станцій, формування їх системної класифікації, обґрунтування принципів управління та визначення ефективних практичних інструментів мінімізації цих ризиків в умовах нестабільності. Методи. Застосовано аналіз та узагальнення наукових джерел за 2020–2025 рр., системний і логістичний підходи, структурно-функціональний аналіз, контент-аналіз досліджень українських і зарубіжних авторів, а також елементи порівняльного аналізу практики українських мереж АЗС. Результати. Встановлено, що логістичні ризики АЗС мають багаторівневу природу та формуються під впливом інфраструктурних, операційних, фінансових, техногенних, екологічних та цифрових чинників. Запропоновано трирівневу класифікацію, що охоплює загальні, специфічні та ризики, які посилюються в умовах економічної та політичної нестабільності. Сформовано систему принципів управління логістичними ризиками, яка включає системність, випереджальне управління, економічну доцільність, екологічну відповідальність, техногенну безпеку, забезпечення безперервності операцій, цифровізацію та адаптивність. У роботі розроблено схему управління логістичними ризиками АЗС, що інтегрує етапи ідентифікації, оцінювання, превентивних заходів, реагування та відновлення, і яка формує елемент наукової новизни дослідження. На основі аналізу практики українських мереж доведено ефективність таких інструментів, як диверсифікація постачання, створення страхових запасів, впровадження систем техногенної та екологічної безпеки, автоматизація операцій, цифровий моніторинг, страхування та формування системи забезпечення безперервності діяльності. Висновки. Ефективне управління логістичними ризиками АЗС потребує комплексного поєднання організаційних, технічних та цифрових рішень, спрямованих на підвищення стійкості логістичних процесів. Запропоновані класифікація ризиків, система принципів і структурна схема управління становлять методологічну основу для вдосконалення логістичних систем паливного рітейлу та можуть бути використані в подальших наукових дослідженнях, а також у практиці управління ризиками підприємств енергетичної та транспортної інфраструктури.