Оцінка фінансового ризику в умовах геополітичної нестабільності: стратегії для бухгалтерів - Кіржнер, Данііл; Сіньковський, Микола; Шевченко, Ярослав (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Зростання геополітичної напруженості суттєво трансформує фінансове середовище, підвищуючи ймовірність валютної волатильності, логістичних збоїв, енергетичних шоків і регуляторних змін, що робить бухгалтерську систему ключовим інструментом ідентифікації ризиків та обґрунтування управлінських рішень і визначає актуальність дослідження механізмів їх вимірювання та мінімізації. Метою роботи є обґрунтування комплексного підходу до управління ризиковими фінансовими ситуаціями на основі інтеграції операційних інструментів, цифрових технологій та екологічно орієнтованих стратегій. Методологія дослідження ґрунтується на системному, ризик-орієнтованому та процесному підходах, а також включає методи сценарного аналізу, оцінювання варіації та аналітичне моделювання. У результаті дослідження встановлено, що поєднання гнучкого бюджетування, контролю заборгованості, алгоритмів машинного навчання, BI-візуалізації та ESG-індикаторів формує ефективну багаторівневу систему реагування на зовнішні загрози. Додатково побудовано алгоритм інтеграції операційних, цифрових та екологічно орієнтованих стратегій у фінансовий ризик-менеджмент, який відображає логіку переходу від ідентифікації ризиків до формування управлінських рішень і забезпечує узгодженість дій бухгалтерської служби в умовах нестабільності. Показано, що роль бухгалтера виходить за межі традиційних облікових функцій і полягає у формуванні аналітичної основи фінансової стійкості підприємства. Обґрунтовано доцільність впровадження інтегрованих стратегій, які забезпечують підвищення прозорості фінансових процесів, зменшення регуляторних та екологічних ризиків. Практичне значення роботи полягає у формуванні конкретного інструментарію для бухгалтерських служб, що може бути використаний для вдосконалення бюджетного процесу, підвищення якості аналітики та мінімізації ризиків, пов’язаних із геополітичною турбулентністю. Отримані результати створюють підґрунтя для подальших досліджень, спрямованих на розроблення адаптивних моделей ризик-менеджменту, які об’єднують дані обліку, цифрові технології та екологічні показники.