Синергія еколого-економічного менеджменту та теорії організації в системі моніторингу сталого розвитку підприємства - Ігнатюк, Вікторія; Цюман, Євгенія; Глухонець, Андрій (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Сучасна світова економіка здійснює перехід від традиційної моделі «максимізації прибутку» до моделі ESG (Environmental, Social, Governance). У цьому контексті традиційний менеджмент стає неефективним без інтеграції екологічної складової. На практиці екологічний та економічний менеджмент часто існують ізольовано, що створює протиріччя між зменшенням витрат (економісти) та зменшенням викидів (екологи). Актуальність дослідження полягає в необхідності подолання цієї дихотомії шляхом пошуку синергії, де екологічні ініціативи виступають драйвером економічного зростання. Для цього потрібна інтегрована система моніторингу, що відстежує як фінансові, так і екологічні індикатори в реальному часі, що дозволяє приймати превентивні управлінські рішення. Дослідження зумовлене об’єктивною потребою українських підприємств у науково обґрунтованих інструментах, які дозволять об’єднати розрізнені екологічні та економічні цілі в єдину керовану систему. Використання теорії організації для проектування такої системи моніторингу є ключем до досягнення синергетичного ефекту, що забезпечить конкурентоспроможність бізнесу в умовах євроінтеграції. Метою є розробка науково-методичних підходів до інтеграції еколого-економічного менеджменту з теорією організації для удосконалення системи моніторингу сталого розвитку підприємства. Для реалізації поставленої мети були використані такі методи та показники, як: оцінки ризиків, стратегічного планування та верифікації даних та кількісні та якісні показники ESG-активності.