Економічна експертиза як інструмент регулювання ефективності маркетингових стратегій у національному господарстві - Морозова, Олена (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті являється обґрунтувати підхід до економічної експертизи як інструменту регулювання ефективності маркетингових стратегій у національному господарстві, який забезпечує доказову оцінку результативності витрат, підвищує якість управлінських рішень, а також підтримує прозорість і відтворюваність висновків із застосуванням технологій на базі штучного інтелекту. Об'єктом дослідження виступають самі процеси регулювання та економічного оцінювання ефективності маркетингових стратегій суб’єктів господарювання на галузевому, міжгалузевому та регіональному рівнях у системі управління національним господарством. В статті розкрито економічну експертизу як прикладний інструмент регулювання, що дає змогу перевіряти економічну доцільність маркетингових стратегій підприємств, коректність розрахунків, якість даних, а також наявність причинно-наслідкових зв’язків між маркетинговими діями та фінансовими результатами на рівні національного господарства. Обґрунтовано, що інтеграція технологій на базі штучного інтелекту в експертні процедури посилює аналітичні можливості держави та регуляторних інституцій завдяки обробці великих масивів структурованих і неструктурованих даних, виявленню прихованих закономірностей, прогнозуванню попиту та оцінюванню ризиків неефективного використання ресурсів. Доведено, що механізм такого роду експертизи у системі регулюванні доцільно вибудовувати як управлінський цикл, який поєднує нормотворчі вимоги, інституційну відповідальність та економічні важелі впливу. При цьому, важливим являється визначити цілі та критерії ефективності, які узгоджуються з пріоритетами економічної політики держави, наприклад розвиток конкуренції, імпортозаміщення в критичних сегментах, підвищення доданої вартості в переробці, підтримка зайнятості у регіонах.