Роль інноваційних технологій у формуванні маркетингових стратегій для українського аграрного сектора - Писаренко, Володимир Вікторович; Залуцький, Петро Михайлович; Федорчук, Наталія Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено роль інноваційних технологій у формуванні сучасних маркетингових стратегій українського аграрного сектора, що зазнає суттєвих структурних і технологічних змін. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення ефективності аграрного виробництва та адаптації підприємств до високої волатильності ринку, зростання вимог споживачів до якості продукції та інтенсивного поширення цифрових інструментів у сфері управління бізнесом. Метою дослідження є визначення концептуальних засад упровадження інноваційних технологій у систему маркетингового планування та розроблення стратегічних підходів, здатних підвищити конкурентоспроможність аграрних підприємств. Методи. Методологічна база ґрунтується на використанні методів аналізу й синтезу, структурно-функціонального та системного підходів, а також інструментів порівняльного аналізу для оцінювання впливу цифрових рішень на маркетингові процеси. Результати дослідження свідчать, що технології точного землеробства, штучний інтелект, системи моніторингу виробничих процесів, електронні платформи продажу, цифрові канали комунікацій та аналітичні сервіси формують нові можливості для оптимізації збутових стратегій, персоніфікації маркетингових рішень і прогнозування ринкової поведінки споживачів. Установлено, що впровадження інноваційних технологій трансформує традиційні підходи до ринкового позиціонування, сприяє підвищенню точності управління ресурсами та зміцнює здатність підприємств реагувати на зміни ринкової кон’юнктури. У висновках підкреслено, що стратегічна інтеграція інноваційних технологій у маркетингову діяльність підприємств аграрного сектора є важливою передумовою підвищення їх ефективності, розширення експортного потенціалу та формування довгострокових конкурентних переваг. Отримані результати можуть бути використані в практиці аграрного менеджменту, під час планування маркетингових програм та розроблення галузевих стратегій цифрової трансформації.