Трансформація світового економічного порядку під впливом регіоналізації, інфраструктурних викликів товарного ринку та економічного лідерства - Писаренко, Надія; Чорнодід, Ігор; Ярмоленко, Юлія; Буткевич, Оксана; Базарна, Ольга (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті досліджено трансформацію світового економічного порядку в умовах регіоналізації, геоекономічної нестабільності та структурних змін у функціонуванні товарного ринку. Метою роботи є комплексний аналіз впливу регіоналізаційних процесів на інфраструктуру товарного ринку та обґрунтування стратегічних підходів до економічного лідерства, здатних забезпечити адаптивність і конкурентоспроможність у змінному глобальному середовищі. Методологічну основу дослідження становить поєднання системного, структурно-функціонального та порівняльного підходів, що дозволило розглядати трансформаційні процеси в економіці як взаємопов’язані явища на глобальному та регіональному рівнях. У межах дослідження ідентифіковано ключові інфраструктурні виклики, що виникають унаслідок переорієнтації глобальних ланцюгів постачання, зростання ролі регіональних ринків, нерівномірності інфраструктурного розвитку та технологічної фрагментації. Визначено, що трансформація економічного порядку супроводжується посиленням регіональної спеціалізації, локалізацією виробництва та зміщенням акцентів у політиці економічної безпеки. У такому контексті інфраструктура товарного ринку постає не лише як матеріальна база торгівлі, а як стратегічний ресурс регіонального розвитку та фактор формування економічного лідерства. У результаті проведеного аналізу обґрунтовано п’ять стратегічних підходів до економічного лідерства: інноваційний, інституційний, платформний, екологічно орієнтований та адаптивний. Кожен із них розглянуто як окремий напрям відповіді на виклики сучасного світового порядку, а також як механізм забезпечення стійкості та підвищення конкурентоспроможності в умовах глобальної турбулентності. Особлива увага приділена ролі адаптивного управління, цифрової трансформації та ефективної міжрегіональної координації у формуванні нової моделі економічної взаємодії. Зроблено висновок, що регіоналізація в сучасному вимірі є не лише альтернативою глобалізації, а й джерелом нових можливостей для переосмислення інфраструктурного розвитку, стратегічного планування та економічного лідерства. Запропоновані підходи можуть бути використані в межах економічної політики країн, що прагнуть зміцнити свої позиції на світовому ринку в умовах структурної перебудови глобальної економіки.