Проєктний аналіз інвестиційних можливостей вугільних регіонів в контексті їх справедливої трансформації - Лукашенко, Тетяна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Глобальна декарбоназація обумовлює необхідність закриття вугільних шахт, які є об’єктами життєзабезпечення для районів їх розміщення. Це передбачає справедливу трансформацію вугільних регіонів, ключовим завданням якої є створення альтернативних робочих місць в нових галузях економіки через реалізацію інвестиційних проєктів. Основою проєктних рішень є оцінювання інвестиційних можливостей регіону, що передбачає комплексний підхід до аналізу здатності регіону забезпечити прийнятний рівень прибутковості. Метою публікації є дослідження інвестиційних можливостей вугільних регіонів з акцентом на їх справедливу трансформацію. В ній вивчаються сутність та призначення проєктного аналізу інвестиційних можливостей, визначаються фактори, які впливатимуть на рішення інвестора в процесі трансформації вугільних регіонів, оцінюються трансформаційні перспективи галузевого розвитку Шептицького району Львівської області та обґрунтовуються напрямки сприяння інвестиційній активності на місцевому та регіональному рівнях. На основі системного підходу з використанням загальнонаукових, економіко-статистичних, аналітичних і спеціальних методів дослідження доводиться, що визначальними факторами проєктного аналізу інвестиційних можливостей в контексті справедливої трансформації вугільних регіонів є їх енергетичний потенціал поза вуглевидобутком, безпечність та параметри довкілля, умови інвестування та ведення бізнесу в регіоні. Визначено комплекс факторів, які рекомендується досліджувати для оцінювання інвестиційних можливостей вугільних регіонів з орієнтацією на справедливу їх трансформацію в поєднанні з галузевими пріоритетами потенційних інвесторів. Здійснено оцінку інвестиційних можливостей Шептицького району Львівської області, що дозволило ідентифікувати галузі з найбільшими перспективами трансформаційного розвитку. Окреслено застосування аналізу інвестиційних можливостей для активізації проєктної діяльності та запропоновано напрямки сприяння інвесторам на місцевому та регіональному рівнях для справедливої трансформації вугільних регіонів.