Система оцінювання економічної безпеки інноваційного підприємництва - Сидоренко, Нікіта (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розкрито теоретико-методологічні засади та прикладні підходи до оцінювання економічної безпеки інноваційного підприємництва в умовах трансформаційної економіки. Метою статті є теоретико-методологічне обґрунтування та розроблення системи оцінювання та моніторингу економічної безпеки інноваційного підприємництва в умовах трансформаційної економіки, що характеризується високим рівнем невизначеності, інституційною нестабільністю, цифровою трансформацією та впливом кризових і воєнних чинників. Особливу увагу приділено подоланню фрагментарності існуючих підходів до оцінювання економічної безпеки інноваційно активних підприємств. Методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема: аналіз і синтез, системний і структурно-функціональний підходи, індикаторний та індикаторно-інтегральний методи, метод нормування та зважування показників, статистичний аналіз, графічні методи – для теоретичного обґрунтування та розробки підходів до оцінювання економічної безпеки інноваційного підприємництва. Результати. У статті систематизовано сучасні наукові підходи до оцінювання економічної безпеки підприємств і виявлено ключові прогалини, пов’язані з недостатнім урахуванням інноваційної специфіки та відсутністю безперервного моніторингу. Запропоновано індикаторно-інтегральну модель оцінювання економічної безпеки інноваційного підприємництва, що охоплює фінансово-інвестиційну, інноваційно-технологічну, кадрово-інтелектуальну, інформаційно-цифрову та ринково-інституційну складові. Розроблено концептуальну систему оцінювання та моніторингу, інтегровану з цифровими аналітичними інструментами, яка забезпечує регулярну діагностику рівня економічної безпеки та ідентифікацію вразливих зон. Висновки. Обґрунтовано, що впровадження системи оцінювання та моніторингу економічної безпеки інноваційного підприємництва створює передумови для підвищення стійкості інноваційно активних підприємств, своєчасного виявлення ризиків і підтримки управлінських рішень у трансформаційній економіці. Запропонований підхід може бути використаний у практиці корпоративного управління, а також як аналітичний інструмент у процесі формування державної політики підтримки інноваційного підприємництва.